City of Eugene, Eugene Public Library

Eugene, OR | 2003

The Eugene Public Library incorporates classical proportions while embracing contemporary technology and sustainable design ideals. The new facility, which is quadruple the size of the city’s previous library, includes a conference rooms, media center, and a cafe. Behind the scenes, a mechanized conveyor belts eases the sorting and shelving of books. Double-height reading areas; a graceful, skylit spiral stair; and a three-story, glass “winter garden” create open, light filled spaces that contributes to the building’s energy efficiency, which is thirty percent higher than required by codes. By locating the parking garage below ground, the Library was able to develop ample green spaces around the facility, including a walled children’s reading garden, which help to minimize heat islands and reduce storm water run-off. The library was designed by Shepley Bulfinch, in association with Robertson Sherwood Architects.

«Back


  • Square Footage: 127,500 s.f.
  • Construction Cost: $26,500,000
  • > Awards
  • > Quote

Shepley Bulfinch Team

Alexander Howe
Ron Finiw
Dawn Bridges
Amy Cheng
Sara DiNoto
David Hembre
Bodil Pedersen

Awards

    2003

  • People's Choice Award 2003, Public, Institutional and Commercial Architecture, AIA/Southwestern Oregon Chapter
  • 2003

  • Excellence Award 2003, Oregon Hammurabi Awards, The Masonry and Ceramic Tile Institute of Oregon
  • 2003

  • Second Place, Government/Institutional, International Excellence in Masonry Awards 2003, Mason Contractors Assn of America

View awards list »

"We heard from the community that the green nature of the library was important. Over time, this will be a wonderful payoff, enabling us to spend our budget on things that connect the public to books and ides rather than keeping us warm." -Brad Black, Project Manager, City of Eugene.



©2014 Shepley Bulfinch