Commonwealth of Massachusetts, Worcester Trial Court

Worcester, MA | 2007

Located near the heart of Worcester’s historic business district, the Trial Court is the first fully consolidated Courthouse in Massachusetts. This Urban Justice Center is the first component of the state’s court modernization program.

The main public lobby features a skylit, column-free space with a monumental stair, whiile interior materials convey the dignity and durability of the Court. All major court services are visible from every point within the main public lobby. Court clerks are located directly below their respective courtrooms while dedicated restricted elevators speed movement of personnel and court records. An innovative configuration allows judges to use multiple courtrooms while remaining close to all courts and support staff.

The Courthouse is the first in the state to widely incorporate sustainable features, with energy-efficient lighting, high-efficiency air barrier walls, and a graphite heat wheel for energy harvesting through the ventilation exhaust system.

See More >

Courthouse woodwork celebrated - Design Solutions

«Back


Shepley Bulfinch Team

Sidney Bowen
Ronald T Finiw
Ralph Jackson
Steven Kosilla
Kevin Triplett
Geoffrey Barter
Ernest Marsh
Ed Benner
Celia Civello
Andre Kamili
Jesse Taylor
John Christiansen
Jeffrey Leupold
David Sanders
Karen Estabrook
Joseph Bille
Robyn Whittier
Claude Greenberg

Awards

    2008

  • 2008 Design and Construction Award, Commonwealth of Massachusetts, Div of Capital Asset Mgmt (DCAM)
  • 2007

  • 2007 Project Achievement Award, Construction Management Association of America (CMAA)

View awards list »



©2017 Shepley Bulfinch